Kembara Hati Seorang Hamba: Arah Pandangan Mata Ketika Solat

Saturday, January 22, 2011

Arah Pandangan Mata Ketika Solat

Views

Ada dalil yang menggalakkan ketika solat kita disunatkan menunudukkan wajah melihat ke tempat sujud semasa berdiri. Hadis yang diriwayatkan oleh al-Baihaqi dan al-Hakim: 
"Adalah Rasulullah s.a.w. menundukkan kepala Baginda dan melontarkan pandangan ke bumi(tempat sujud)."
    
Dalam hadis lain:
"Dan tatkala Nabi s.a.w. memasuki Kaabah, Nabi tidak mengangkat pandangan mata Baginda dari tempat sujud sehinggalah Baginda keluar darinya." (Riwayat Abu Daud dan Ahmad)

Imam Sufyan al-Thawri, Abu Hanifah dan al-Syafi'i berpendapat bahawa elok menunpukan pandangan mata ke arah tempat sujud. Manakala ijtihad Imam Malik dan Ibn al-Arabi al-Maliki mengatakan elok memandang ke arah hadapan dan bukannya tempat sujud.

Namun, walaupun dalil- dalil yang dikemukakan ini sahih dari sudut kefahamannya iaitu keperluan melihat tempat sujud. Maksud "menundukkan kepala" dalam hadis ini tidak semestinya memandang tempat sujud dan hadis kedua pula tidak dijelaskan secara terang ia dilakukan ketika solat. Ia hanya menyebut ketika Nabi s.a.w memasuki Kaabah dan bukannya ketika solat.

Setelah diteliti hadis-hadis yang terdapat dalam bab ini, maka dapat difahami bahawa matlamat asas daripada tindakan melihat tempat sujud ini adalah untuk:
  • Mendatangkan khusyuk
  • Menghilangkan gangguan luar dan memfokuskan perhatian terhadap solat
  • Menimbulkan rasa rendah diri ketika solat
  • Membezakan keadaan antara orang yang sedang dalam solat dan yang luar solat
  • Menghilangkan rasa sombong

Hadis berikut menyokong kepada kesimpulan:
"Tidak sepatutnya terdapat dalam rumah orang yang menunaikan solat sesuatu yang boleh menggangu dan menyibukkan (pemikirannnya dan kekhusyukannya ketika solat)." (Riwayat Abu Daud dan Ahmad)

Juga sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:
"Apabila kamu solat, janganlah kamu menoleh ( ke sana sini iaitu tidak memfokuskan pandangan) kerana ALLAH S.W.T.  mengarahkan wajahNYA ke arah wajah hambaNYA yang sedang solat selagi mana hambaNYA tidak menoleh ke arah lain." (Riwayat al-Bukhari dan Abu Daud)


Kesimpulannya, digaakkan untuk menundukkan pandangan mata, sama ada ke tempat sujud atau lainnya semasa solat, namun tidaklah sampai pada tahap wajib.
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

No comments:

 
Copyright © . All Right Reserved by Adie Shahrul