Kembara Hati Seorang Hamba: .::Kawan yg baik::.

Thursday, April 7, 2011

.::Kawan yg baik::.

Views
Assalamualaikum....
Alhamdulillah.. bersyukur kita kepada ALLAH kerana dengan nikmat kurniaan kita dapat lagi menghirup udaraNYA untuk meneruskan kehidupan kita..Oleh  yang demikian sedar atau xsedar kita adalah hambaNYA yg hina dina yg sering memrlukanNYA di saat susah mahupun senang..Oleh tu sama2 la kita menanam cinta kita padaNYA... wallahualam.. OK.. kali ni ana nak kongsikan 1 entry yg bertajuk "kawan yang Baik".. Apa tu kawan?? Bagaimana nak jadi kawan yang baik?? wallahualam...


*******************************************************************************Kawan yang baik tak pernah mengumpat di belakang kawan baiknya. Kawan yang baik tak pernah cemburu dengan kejayaan kawan baiknya. Sebaliknya kawan yang baiklah yang paling banyak membantu kawan baiknya untuk mencapai kejayaan.

Kawan yang baik tak pernah mempengaruhi kawan baiknya untuk membuat perkara yang buruk dan sia-sia. Kawan yang baik adalah orang yang selalu menasihati kawan baiknya untuk berbuat kebaikan.

Kawan yang baik adalah orang pertama yang akan dicari bila tiba masa sedih atau gembira. Kawan baik menjadi tempat kita meluahkan perasaan yang tak dapat diluahkan kepada kawan biasa.

Kawan yang baik tak pernah memaksa kawan baiknya untuk sentiasa berada di sisinya. Kawan yan pergi baik tak pernah melarang kawan baiknya untuk berkawan dengan kawan yang baik. Kawan yang baik tak pernah cemburu jika kawan baiknya mempunyai ramai kawan baik, kerana kawan yang baik tahu apa yang paling baik untuk kawan baiknya.

Kawan yang baik akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan kawan baiknya di dunia dan di akhirat di dalam doanya. Kita adalah kawan yang baik jika kita faham bahawa kawan baik kita bukanlah seorang yang sempurna. Kita adalah kawan yang baik jika kita menjadi kawan yang baik kepada kawan baik kita.

Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak menghargai kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan sentiasa menghargai kawan baiknya. Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak memberitahu perkara yang baik kepada kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan selalu menyampaikan perkara yang baik kepada kawan baiknya.

Kawan yang baik akan mem'post' kan buletin ini kepada kawan-kawannya, bukan kerana terpaksa, bukan kerana suka-suka, tetapi untuk dijadikan pedoman oleh kawan-kawannya supaya dapat menjadi kawan yang baik kepada kawan baiknya.

Dan kalau kita nak dapat kawan baik yang baik, kita mesti lebih dahulu menjadi seorang kawan yang baik...kepada kawan baik kita.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

1 comment:

Ibnbakr said...

nice entri..
teruskan menulis untuk berdakwah :)

 
Copyright © . All Right Reserved by Adie Shahrul