Kembara Hati Seorang Hamba: Kurniaan ALLAH

Friday, October 28, 2011

Kurniaan ALLAH

Views

Assalamualaikum w.b.t

Hiasilah hatimu dengan corak batik IMAN & ISLAM.

Jazakallah khair kepada semua sahabat yang sudi mengunjungi blog ana yang tak seberapa ini.. Syukran jazeelan. Apa khabar semua? sihat ye? Iman anda macammana pula? harap sihat juga ye? 

Baiklah, kali ini ana nak berkongsi tentang kurniaan ALLAH. Kurniaan ALLAH adalah satu pemberianNYA kepada kita untuk meneruskan kehidupan kita, dan paling utama untuk kita beribadah kepada ALLAH seperti mana DIA telah berfirman dalam kitab Al-Quran:


Dan Tidaklah Aku Menciptakan Jin dan Manusia Kecuali untuk Beribadah Kepada-Ku (Adz Dzariyat : 56)


Salah satu nikmat yang sangat 'simple' atau mudah kita rasakan ialah udara, udara ALLAH telah kurniakan kepada kita untuk kita bernafas, tanpa udara maka kita mungkin akan mati, kita lihatlah ahli astronomi yang ingin ke ruang angkasa, sudah pasti mereka membawa gas oksigen untuk sedut udara, kerana ruang angakasa tidak mempunyai udara.  bukan sahaja kita yang memerlukan udara malah hidupan lain juga memerlukannya. itulah kurniaan yang ALLAH telah beri kepada kita secara percuma, tak bayar 1 sen pun.

Baiklah, jika kita teliti dalam anggota badan kita, kita diberi 2 pasang kaki untuk berjalan, 2 pasang tangan menyentuh , 2 pasang telinga mendengar dan 2 pasang mata untuk melihat. Di sini ana ingin kongsikan bagaimana ajaibnya kurniaan ALLAH kepada kita. Ana hanya fokuskan kepada mata. Mata kita ni walau nampak simple namun keajaibannya sungguh dahsyat yang menunjukkan ALLAH itu Maha Bijaksana. jika tak percaya, mari sama-sama kita uji mata kita.

Test 1



Cuba lihat gambar di atas. apakah yang anda dapati, seolah-olah berombakan? Inilah keajaiban mata kita yang pertama.



Test 2



Cuba pula lihat gambar di atas. Apa yang anda rasa? gambar tu berputarkan? Ini keajaiban yang kedua.



Test 3




Cuba renung gambar di atas, apa yang anda lihat? kelihatan tompok/ bintik hitam seolah-olah berkelip? Ini keajaiban yang ketiga.



Test 4







Cuba fokus tanda '+' di tengah gambar di atas, apa ada dapati? Bulatan hilang tak? ini keajaiban yang keempat.



Test Akhir





anda lihat 3 titik di kalimah ALLAH selama 10 saat dan alih kan pandangan anda ke dinding.. lihat ke ajaiban nya subhanallah.. anda akan teruja dgn mata kurniaanNYA ini..



Inilah bukti bahawa ciptaan ALLAH cukup sempurna malah ada keajaibannya sendiri.

Renungkan..
Perhatikan...
&
Fikir-fikirkan lah..

Wallahualam...


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

3 comments:

Faziana Izaty Abdul Rahim said...

Subhanallah.. Sngt menakjubkan kurniaan ALLAH kpd hambaNYA.. Betapa besarnya amanah yg perlu dipikul.. Subhanallah!!

♥ MS ♥ said...

subhanallah :)

Dina Ifhami said...

ALLAH is the Greatest ! /:)

 
Copyright © . All Right Reserved by Adie Shahrul