Kembara Hati Seorang Hamba: Jaga Hati

Sunday, November 13, 2011

Jaga Hati

Views

Hiasilah hati ini dengan corak IMAN & ISLAM.(^_^)Apa khabar Iman kita hari ini? Ana harap macam biasa lah ya,  Iman Sihat, Tubuh Sihat dan Hati pun sihat.. Ana minta maaf kerana mengambil masa yang lama untuk ana teruskan perkongsian di alam maya ini. Kita bersyukur kepada ALLAH S.W.T, kerana dgn limpah kurniaanNYA, kita dapat lagi berkongsi pada hari ni. kita perlu bersyukur kepadaNYA..  seperti sabda Rasulullah S.A.W:
jika sebelum ni ana masukkan atau buat perkongsian mengenai kurniaan ALLAH, dan hari  yang penuh kerahmatan ini ana teringin nak berkongsi tentang jaga hati, kenapa kita perlu kita? Ana petik lirik lagu ni untuk kita renung dan hayati:


Petikan lagu di atas menerangkan kenapa kita perlu jaga hati..
Contoh yang paling simple yang boleh ana nyatakan ialah :

Allah menciptakan manusia dua pasang mata untuk melihat,
dua pasang telinga untuk mendengar, dua pasang tangan untuk memegang
dan dua pasang kaki untuk berjalan tetapi kenapa Allah ciptakan hanya satu hati sahaja?

Kerana.....

Allah ingin kita memilih antara dua penasihat hati kita iaitu Iman dan nafsu, terpulang dengan kita untuk memilih antara dua aspek tersebut, jika kita ingin mencapai target kita iaitu Allah maka kita perlu terapkan keimanan dalam hati kita supaya akhlak kita tidak buruk.. sperti mana Rasulullah s.a.w bersabda:ingat lah wahai sahabat sekalian, sama2 lah kita muhasabah diri, cermin diri kita. bertanyakan di mana kedudukan iman kita sekarang, bagaimana keadaan hati kita, Ilustrasi hati kita, imaginasi jiwa kita, walaupun sukar namun pasti ada caranya untuk sama2 kita jaga hati ini,, jika kita tahu apa tujuan Allah ciptakan kita maka insyaALLAH kita sendiri dapat muhasabah diri kita..
Inilah kata-kata ALLAH yang benar dalam kalamullah Al- Quran:


Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia 
melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu.
Surah Adz-dzaariyaat , 55:56

Sama2 kita.
Renung....
perhatikan...
&
Fikirkan....

Wallahualam....By

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

1 comment:

ummufayyad said...

sucikanlah hati dgn zikir2..:)

 
Copyright © . All Right Reserved by Adie Shahrul